2008 var et år hvor undertegnende ikke hadde en anelse på hva som ventet meg. 

Et år før Tjikkom kom til verden gikk jeg noen runder med meg selv og kastet skråblikk på hva alle de gode ekvipasjene gjorde i hundeverden. Tenkte det ville være en våt drøm å få tak en hund som kunne prestere på høyt nivå i jaktprøvesporten.

Begynte allerede da å fundere på framgangsmåte og på hvordan jeg ville ha min hund. Igjennom mange nattedrømmer hadde jeg lagt en strategi og plan for meg og min fremtidige hund. Har i alle år drevet med konkurranser og jeg visste at struktur, forutsigbarhet, tålmodighet og rettferdighet var egenskaper jeg var i besittelse av.

Lette høyt å lavt etter linjer jeg hadde lyst å bygge min drømmehund på. Det ble raskt klart at kennel Miessevárri hadde mye av de egenskapene jeg ønsket meg. Med en oppdretter som tydelig hadde tru på en oppglødd Finnmarkværing, så fikk jeg også ta del i hannhund valget. Etter parringen var unnagjort fikk jeg førstevalget på valp. Måtte forklare oppdretter at kunnskapen på hund var lik 0 og det var samme f…. hvem han valgte.  Jeg skulle bli best uansett. Humrende ble Tjikkom plukket ut av kullet, og jeg har fått det bekrefta etterpå at han tok ut den som var den mest urolig og stressende tulling han kunne finne til meg. (Så storkjefte jeg var, skulle han vel sette meg på plass). Det var vel velfortjent, siden jeg hadde flagget så høyt hva det skulle bli av avkommet. 

Det skulle gå 1 år før jeg presenterte min håpefulle hund for rype. Første leveåret hadde jeg kun fokus på dressur, kontakt og samarbeid. Tjikkom sin første jakt ble skogsfugel i Sverige. Der fikk jeg full klaff. Hunden var 1,5 år og var strålende på alle områder. Det ble felt utrolig mye storfugl for han og mine jaktkompiser himla med øynene og sa dæ…. det her blir litt av en hund. Stolt som en hane var jeg selvfølgelig. Denne høsten fikk vi bygd oss opp en stor dose sjøltillit. 

Etter noen starter i UK var vi gang og han lykkes greit i den klassen. Det var ingen barnestjerne, men potensiale var der. Merket meg at han tok enorme sprang i utviklingen på bare noen få måneder. Første AK start ble det på direkten 1 AK. Og tidlig i VK ble det 1VK m/ck. Derifra har det vært en eneste stor opptur. Selvfølgelig var vi noen perioder nede og var avskrevet av resten av fugelhundnorge. Men vi har alltid kommet tilbake og satt vårt preg på VK konkurransene.  Er klar over at denne epoken går mot slutten, og jeg kommer alltid til huske han for den han var, og vil alltid måle mine framtidige hunder opp mot han. Han vil nok bli en referanse som jeg vil bestrebe meg på å komme i nærheten av med fremtidige hunder.

Tjikkom Hadde en fantastisk helg i 2014 da han slo til med toppremie 4 dager. 1VK NM Lag individuelt, 1VK m/CK NM kval, 2VK NM semi og 1VK m/Cacit NM vinter vinner.

Men den premien jeg er mest stolt av var i 2012 da han var bare barnet og fikk 2VK m/Res Cacit NM vinter finale. Det var da jeg forsto at denne hunden ville dominere fugelhundsporten i lang tid.

Måten jeg har jobbet på har passet oss og jeg har nok en filosofi som passer meg og Tjikkom. Har alltid lagt vekt på meget god grunndressur før jeg lar hunden gå løs i fjellet. Selvtillit er en vesentlig ting for meg og Tjikkom. Dette får man med positive opplevelse i fjellet.  Jeg jobber ofte systematisk med en ting i gangen. Her for eksempel med fokus på stand, som skal holdes uavhengig av hva som skjer rundt oss. Trur også på at samspillet mellom oss er slik at jeg skal inn under huden på hunden og han skal ikke under huden min. Altså en profesjonalitet som er nødvendig. Har et ordtak: Hunden er din beste venn, men er ikke elskerinnen din.

Ronny og Tjikkom


Vi i redaksjon i TFK er særdeles imponert over denne ekvipasjen, og er sikre på at siste premie ennå ikke er sanket. Når det gjelder den mestvinnende fuglehunden på antall CACIT og CK på høyfjell kan vi ikke finne noen med flere.

N JCH N J(K)CH NMFHv-14 G-TJIKKOM AV MIESSEVÀRRI NO40230/09 resultater pr 30.04.17:
1 x 1.pr UK
1 x 2.pr UK
3 x 1.pr AK Høyfjell
1 x 2.pr AK Høyfjell
1 x 1.pr AK Skog
1 x 2.pr NNM Skog
1 x 1.pr AK Apport
1 x 2.pr AK Fullkombinert
24 x 1.pr VK (hvorav 1 x 1VK NM Lag individuelt)
13 x 2.pr VK
5 x 3.pr VK
7 x 4.pr VK
2 x 5.pr VK
1 x 6.pr VK

7 x CACIT
15 x CK

Norgesmester NMFHv-14
NM lag deltaker for NISK (1 x gull, 3 x sølv og 1 x bronse)

TFK redaksjonen 16.07.17