Kennelhoste i Troms |
DHH/OI 16.01.13 |
Nå er det mye kennelhoste rundt om i Troms og da er det greit å gi litt info om hva kennelhoste er, hva du kan gjøre for å forebygge og hva du må ta hensyn til om hunden din har fått det.
Hva er kennelhoste?
Kennelhoste er en infeksjon i luftveiene, som kan gi kraftige forkjølelsesymptomer hos hunder. Det kan også utvikle seg til andre sykdommer pga svekket immunforsvar – f.eks. lungebetennelse.
Symptomer
Symptomene oppstår brått fem til ti dager etter smitte. Hunden får ofte tørr og kraftig hoste som kan føre til brekninger. En del hunder utvikler også feber, og mister matlysten. Noen kan bli urolige.
Hvordan smitter kennelhoste?
Kennelhoste smitter via dråpesmitte. Som navnet tilsier er det vanligst å bli smittet der det samles mange hunder på et lite område slik som en kennel, utstilling, dressurkurs osv. Hunden kan også bli smittet indirekte med kontakt mellom hunder via mennesker, leker, utstyr og inventar.
Hvordan forebygger man kennelhoste?
Det finnes vaksiner for kennelhoste som tas årlig. Hunder som er vaksinert kan alikevel bli smittet, men viser da oftere svakere symptomer.
Hva skal man gjøre når hunden er smittet?
Hvis hunden har fått kennelhoste må du ta hensyn til at den er syk. Hunden bør ha fullstendig ro i tre til fire uker. Gå korte turer og pass på at hunden ikke fryser eller blir våt. Bruk sele på hunden for å unngå belastninger på halsen. Hold hunden unna andre hunder så den ikke vidrefører smitten. Fest gjerne en gul sløyfe på båndet da det er et tegn til andre hundeeiere at hunden din trenger plass og ikke kan/ønsker å hilse på noen (dette er mest utbredt i Sverige, men vi får det til i Norge også ved å fortelle det til andre hundeeiere). Blir hunden værre så ta kontakt med veterinær. Kennelhoste i seg selv er sjeldent farlig, men kan utvikle seg til lungebetennelse. Kennelhoste kan behandles symptomatisk med hostesaft for hunder, og antibiotika gis kun ved kompliserende infeksjoner med bakterier.
Kilder:
www.dyreklinikk.no